HTML

Sörzsiráf

Hol jó sörözni, kivel, mikor, milyen gyakran? Csapolt vagy üveges stb. Beszéljük hétköznapi témáról, ami naponta megeshet velünk.

Friss topikok

A debreceni Belga csapolt sör 2.

2012.05.07. 08:49 cambodia

Forrás: http://www.debreceniettermek.hu/cikkek/belga-csapolt-sor-2-_185.html

A sör sokkal többet jelent az alapanyagok keverékénél, saját kultúrája, történelme, hagyományai vannak. Fogyasztása napjainkban virágkorát éli, a világ minden táján ünnepei, fesztiváljai vannak. A különböző ételekhez, eltérő sör dukál. Milyen ízű legyen ez a nedű, milyen pohárban várja kézfogásunkat, habzó legyen-e vagy sem, milyen hőmérsékletű ital érintse meg szánkat, ugyehogy nem mindegy? Kóstoljuk bele a Belga Étterem és Söröző csapolt, Leffe és Hoegaarden serébe!

BS Sorcsap_4.jpg

Kezdjük egy kérdéssel? Ha Ön sört rendel, akkor sört iszik, sörözik vagy sört kóstol?  Első olvasatra talán balgának tűnik a felvetés, de gondolkodjunk együtt, s a cikk végére remélhetőleg kiderül…

Csapolt sörünket sörzsiráfban, sörgömbben, hagyományosan pohárban vagy korsóban  kaphatjuk meg a Belgában. A felsőerjesztésű, Hoegaarden búzasört a jellegzetes, vaskos, öblös 2,5 puhárban vagy 5 dl-es korsóban szolgálják fel, míg a Leffe-t jellemzően egy kackiás, talpas pohárba kerül elénk. A pohárnak mindig kristálytisztának kell lennie, s mielőtt megtöltik serrel, pohártussal ki öblítik – hűtik a poharat.

Az ital hőmérséklete – mondhatjuk egyénfüggő, de az ajánlott fogyasztási hőmérséklet a Leffe és a Hoegaarden esetében is 5 C°, a gyártó szerint. A sör nem lehet túl hideg, mert aromája nem tud kiteljesedni, de meleg sem, mert veszít üdítő hatásából. Miután már tudjuk miből, milyen hőmérsékleten fogyasszuk a sörünket, lássuk a tálalást. A felsőerjesztésű söröknél – Hoegaarden - szinte krémes jellegű kemény habra számíthatunk, a Leffe – apátsági sör – esetében is tartós, csodálatos szépségű habkoronát várjunk.

Itt gyöngyözik előttünk a sör, készen állunk aromájának, ízvilágának felfedezésére. De nem ám rárontani a pohárra, szánjunk rá időt, használjuk az orrunkat! Ekkor megérezzük a sör illatát, körkörös mozdulatokkal szabadítsuk fel a benne rejlő illóanyagokat, és próbáljunk különböző aromákat azonosítani a sörben: amit érzünk, édeskés, malátás vagy inkább kesernyés, komlós, esetleg virágos vagy alkoholos? Nyissuk tágra szemünket, tartsuk a fény felé a sörrel teli poharat, és figyeljük meg, hogy tiszta vagy zavaros-e. A szűrt világos és félbarna sörök tükrös tisztaságúak. Vannak azonban szűretlen sörök is, melyek a bennük tudatosan meghagyott élesztő- és fehérjeanyagoktól kissé zavarosak. Ezek felismerése segíti az egyes márkák jellegzetességeinek beazonosítását.

Mindezek után jöhet a következő érzékszervünk, kortyoljunk bele a sörbe! Figyeljünk az ital testességére, az aromákra. Gyümölcsös, fűszeres vagy malátás édesség?

Végezetül, szürjük le tapasztalatainkat. Mindenkinek saját ízlése szerint kell rátalálnia a neki legjobban ízlő sörre.

Ha kedvet kapott a kóstoláshoz, teszteléshez elég 1-1 deci sör, s ha kitapasztalta a sörök ízvilágát, elkezdhet válogatni, melyik ételhez milyen sör illik, vagy fordítva.

Búzasör a jolly joker, majd’ mindenhez illik, füstölt húsos ételekhez, csülökhöz mindenképp.

Apátsági sörök a sajtokhoz, sajtos ételekhez, levesekhez passzol a legjobban.

Válasszon a Belga Étterem és Söröző étlapjáról kedvére!

Szólj hozzá!

Címkék: sör belga debrecen étterem

A bejegyzés trackback címe:

https://sorzsiraf.blog.hu/api/trackback/id/tr214480876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása