Forrás: http://www.debreceniettermek.hu/cikkek/belga-csapolt-sor-1-_174.html
A belga sörök kézműves, artisztikus, nagy múltra visszatekintő italok. Komplexitásuk, színes ízviláguk indokolttá teszi, hogy legalább annyit és annyiszor méltassuk, mint a borokat.
A Belga Étterem és Söröző csapolt sör kínálatában 4 féle sör közül választhatunk. Ma a Belle-Vue Kriek és a Stella Artois lesz terítéken. Kezdjük azzal, hogy miért jobb a csapolt sör?
A Belle-Vue Kriek gyümölcssör, úgynevezett Lambic és friss meggy hozzáadásával 3 éven keresztül érlelik tölgyfahordókban, melytől elnyeri pompás burgundi színét és frissítő, gyümölcsös ízét. Lambic sört csak a Senne folyó völgyében és Brüsszel környékén készítik, mivel a spontán erjedést a vadon, csak itt megtalálható élesztőgomba törzsek indítják be.
A lambic sörök általában 70% árpamaláta és 30% búza keverékéből készülnek, nagyon száraz, kissé savanykás, szinte szénsavmentes, gyümölcsös aromájú sörfajta.
Az alsó erjesztésű sörök – többek között a Stella Artois - készítése során az élesztő az erjesztés során a sörlé aljára süllyed, az erjesztés viszonylag alacsony hőfokon (6-8 °C), az érlelés pedig minimum egy hét 0 °C körüli hőmérsékleten történik. E sörök főzéséhez a komló meg nem termékenyített nőivarú virágát használják, és a fejtés előtt általában pasztörizálják, azaz 1-2 percre 70°C-ra melegítik őket, hogy a sörben található mikroorganizmusok elpusztuljanak. Ezek a sörök a lager típusú sörök, amelyek finoman kesernyés, általában sárga, aranysárga színű többnyire árpa alapú italok. A lager sörök egyik legismertebb típusa a Pils sör, mint a Stella Artois is. Fontos jellemzője az igen magas komlótartalom, és a tartós habkorona.
www.beertubes.eu